Crònica l’últim Consell de Barri de Sants el 7 de novembre del 2016

El Consell de Barri de Sants s’inicià amb prou puntualitat a la sala conferències del Centre Cívic Cotxeres de Sants. El seu vicepresident Josep M. Domingo va presentar els membres de la taula donant la paraula a la regidora Laura Pérez (BComú) qui va destacar la feina feta al passat Ple de Districte del passat 4 d’octubre, posant especial èmfasi en assenyalar el correcte desenvolupament de les festes majors d’aquest estiu com també de les dificultats dels serveis de neteja municipal arran que la temporada estival d’enguany ha sigut especialment seca.

A continuació, el conseller de Sants, Joan Sanromà (BComú), va comunicar l’elecció dels nous membres del consell ciutadà, òrgan de participació del districte, que enguany s’havien de renovar. Posteriorment es va presentar el projecte Radars, projecte d’acció comunitària amb l’objectiu d’ajudar i facilitar que les persones grans que viuen o es senten soles, puguin continuar a la seva llar. Aquest projecte, ja actiu en altres 31 barris, està previst que s’estengui als barris d’Hostafrancs, Sants, Badal i La Bordeta al llarg de l’any 2017. També s’aprofità l’ ocasió per exposar les obres previstes al carrer Tinent Flomesta, tot expressant-se de part del públic assistent la necessitat de reformar altres carrers. En aquest sentit, també es féu referència des del Govern a aquest tipus de mesures que sempre estan sotmeses a les prioritats fixades en els pressupostos de l’Ajuntament de Barcelona i, sobretot, els terminis d’execució de les obres ja previstes estan condicionats a la seva aprovació en el Ple municipal.

També el conseller tècnic Xavier Farré (BComú) va explicar el Pla d’Usos del triangle format pels carrers Sant Antoni, Tarragona i carrer Creu Coberta, per tal d’ordenar les llicències als locals de concurrència pública en aquesta àrea. Aquesta iniciativa sorgeix després de constatar-se la saturació de bars i restaurants en els carrers Riego, la plaça d’Osca i rodalies fruït de la negligent política en aquest sentit de l’anterior Govern de Districte del regidor Jordi Martí (CiU), evitant sotmetre a cap mena de control o supervisió eficaç  la proliferació d’aquestes activitats en aquesta zona del barri de Sants que, segons l’estudi realitzat prèviament, pateix una densitat de bars i restaurants superior a la de districtes com Gràcia o Ciutat Vella.

A fi d’afrontar aquesta problemàtica que castiga als veïns residents en aquesta zona, ja el passat Juliol del 2016 es va suspendre la tramitació de noves llicències en aquesta àrea pel termini d’un any amb l’objectiu de posar fre a aquesta proliferació incontrolada de bars i restaurants. En aquest sentit, el conseller tècnic detallà el calendari previst per obrir la proposta inicial al procés participatiu obert a tot el veïnat i, a continuació, la seva tramitació del present Pla d’Usos que, en tot cas, ha de ser aprovat per majoria en un futur Ple Municipal.

Plànol del “Triangle” afectat pel futur Pla d’Usos. Font: Ajuntament de Barcelona
Plànol del “Triangle” afectat pel futur Pla d’Usos. Font: Ajuntament de Barcelona

Aquesta mateixa qüestió va ser objecte d’intervencions en el torn final de preguntes, tot aclarint-se els dubtes mostrats. En aquest mateix torn es realitzaren intervencions del públic preocupades per les deficiències detectades en el mobiliari urbà dels nous Jardins de Badal, així com queixes anecdòtiques contra els clubs cànnabics o les ja habituals preguntes sobre Can Vies.

Post veure la sessió completa aquí: