Crònica de l’últim Ple del Districte

El passat 4 d’octubre tingué lloc el Plenari de Districte en la Seu del Districte de Sants-Montjuïc. La sessió presidida per Montserrat Ballarín (regidora pel PSC) s’inicià amb l’exposició de les mesures de Govern per part de la consellera Carolina López (BComú), tot explicant l’experiència pilot per millorar l’ocupació en el barri del Poble-sec amb la col·laboració de Barcelona Activa,especialment destinada a perfils d’aturats de llarga durada. La mesura fou ben rebuda per tots els grups en el Plenari, sent descrita pel conseller Jordi Fexas (ERC), irònicament però sense cap rigor, com “una mesura de govern en un any i escaig” i rebuda pel conseller Sergi Sarri (CiU) tot assenyalant, com fa el seu grup amb qualsevol iniciativa del Govern, que això ja ho havien impulsat en el mandat anterior.

Seguidament, la regidora del Districte Laura Pérez (BComú) procedí a exposar l’informe enumerant aspectes negatius d’aquest estiu, com ara l’augment del nombre de denúncies per molèsties pel soroll, la manca de neteja de l’espai públic o per actes incívics, aquests darrers ocorreguts, sobretot, a Poble-sec. En canvi, també s’informà de la continuïtat del compromís per part del Govern de combatre la proliferació d’Habitatges d’Ús Turístic sense llicència, a més d’iniciatives com les campanyes contra les agressions sexistes, en favor de la dinamització del comerç o la taula de diàleg amb l’Associació d’Afectats pel PERI d’El Turó de la Font de la Guatlla; a més de fer front l’actual situació d’emergència habitacional a tota la ciutat. En aquest sentit,s’anunciaren els projectes de construcció de centenars d’habitatges de protecció oficial o VPOs a Can Batlló i a La Marina del Prat Vermell.

La rèplica des de l’oposició, en aquest cas del PP, anà en la líniade demanar explicacions pel tancament aquest estiu del CAP de Carreras i Candi, denunciar l’aplicació de l’Ordenança de Terrasses que el seu propi grup havia impulsat anys enrere o reclamar un Pla d’Habitatge. Així mateix, inicià la seva intervenció denunciant desaforadament que l’Alcaldessa està més preocupada en fundar el seu nou partit que no en governar la ciutat. La CUP coincidí amb l’informe de la regidora Laura Pérez a l’hora de valorar l’actual emergència habitacional, però sense anar més enllà de reclamar més informació sobre el cens de pisos buits que ja s’està fent des del Consistori. Tanmateix, sí insistí en que cal desobeir la sentència del TC que anula la Llei 24/2015 del Parlament de Catalunya.

També coincidí la CUP amb els grups de C’s i d’ERC  expressant la seva solidaritat amb Maria Rovira, la regidora de la CUP que patí una agressió sexual ara fa unes setmanes. Respecte a això, la intervenció del conseller Ángel Federico Lao (C’s) fou especialment contundent, coincidint també amb la intervenció d’ERC i fent referència a les deplorables declaracions del conseller Sergi Sarri on aquest suggeria que les agressions sexuals són fets aïllats que no es poden relacionar amb el marc patriarcal i masclista imperant. La intervenció del conseller Sergi Sarri anà acompanyada d’una protesta silenciosa de part del públic assistent. Aquest esdeveniment no passà desapercebut al públic present, ni tan sols al poc curós conseller de CiU.

Sarri també denuncià, en la seva intervenció, una suposada “involució” per part de la regidora Laura Pérez respecte a  l’anterior regidor del districte, Jaume Asens; mentres que Jordi Fexas es preocupava en “ajudar a que sigueu [el Govern] fidels als vostres principis”, o feu peregrines declaracions com ara: “Gastem més en neteja que en cultura!” En la seva rèplica la regidora, però, es mostrà sòbria al respondre aquest tipus d’intervencions, especialment les que feien referència a qüestions importants com ara l’emergència habitacional, assenyalant que els canvis en política d’habitatge no es tornen perceptibles d’un dia per l’altre.

Tot seguit, s’inicià el torn de proposicions i declaracions per part de l’oposició que s’obrí amb una proposició del grup de CiU reclamant l’inici de tot un seguit de mesures que portessin a l’allargament i reurbanització del Passeig de la Zona Franca. La rèplica del Govern, a càrrec de la consellera Esther Pérez (BComú), incidí en el fet que Sergi Sarri, conseller tècnic de l’anterior Govern del Districte i actual portaveu del grup de CiU, no havia impulsat llavors cap iniciativa en aquest sentit més enllà de declaracions públiques i exhibicions de maquetes, a banda de recordar que primer era necessari enllestir les obres del ramal de metro de la L9 cap a la Zona Franca. Tot plegat fa necessària una interlocució seriosa amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona que vagi més enllà d’una reunió amb el director de Barcelona Regional, cosa de la que se n’havia vanagloriat el conseller Sergi Sarri.També resultà sorpresiu  el canvi d’orientació del vot de C’s, qui anteriorment en la Junta de Portaveus havia manifestat que s’abstindria i ara es pronunciava a favor. Altres proposicions acollides sense oposició pels grups del Plenari, ja manifestant-s’hi a favor o abstenint-s’hi, fou la proposta d’ERC reclamant un estudi per a la implantació i subsegüents processos participatius que requerirà la introducció de futures superilles. Així mateix, C’s realitzà una proposició per tal  d’impulsar un nou esdeveniment ciclista al Districte de Sants-Montjuïc que el Govern acollí positivament, però obrint la reflexió que aquest territori ja acull nombrosos esdeveniments ciclistes que, sovint, també són focus de queixes per part del veïnat, ja que aquests esdeveniments afecten a la seva quotidianitat.

En canvi, la proposició de la CUP per tal d’impulsar un estudi que pogués servir per canviar de nom el Poble Espanyol (en Montjuïc) al que inicialment hauria proposat l’arquitecte Puig i Cadafalch (Iberona) no va sortir endavant. La proposició fou rebutjada frontalment pel PP i Ciutadans, al considerar-la només una dèria anti-espanyola i acompanyant l’argumentari d’una erudita exposició. CiU, en canvi, manifestà la seva abstenció, produïnt-se a continuació un incident quan el regidor adscrit Joaquim Forn (CiU) intervingué qüestionant la poc acurada redacció de la proposició presentada pels cupaires. El conseller Joan Sanromà (BComú) reblà el debat convidant a “tots els consellers … erudits en el tema” a que s’incorporin al grup de treball de memòria històrica conformat per les entitats del Districte. Finalment, el PP instà a que es reobrís el CAP Carreras i Candi, proposició que no obtingué cap suport per part de la resta de grups que, a més a més, van mostrar el seu acord en que l’anterior espai no reunia les condicions mínimes de seguretat i, sobretot, perquè tant l’ICS com el mateix personal mèdic s’havien negat a tornar a obrir el centre després del greu episodi d’intoxicació per vapors de quitrà que tingué lloc aquest darrer estiu.

Després del torn de proposicions s’inicià el torn de precs durant el qual no es produïren intervencions ressenyables. En canvi, la posterior ronda de preguntes sí que comptà amb algunes intervencions rellevants. Com ara la que feu CiU respecte la moratòria turística i en la qual s’acusava al Govern municipal d’obstaculitzar molts llocs de treball. Aquest argument fou desactivat pel conseller tècnic Xavier Farré (BComú), al fer notar la demagògia que representa aquest argumentari tot assenyalant que un lloc de treball caracteritzat per la precarietat i la sobreexplotació no resulta un bé per a la societat. ERC, en canvi,mostrà dubtes sobre els resultats del projecte Open Camp en el recinte esportiu de Montjuïc. Tanmateix, des del govern se’ls hi recordà que aquesta iniciativa empresarial ha representat la posada en ús d’instal·lacions que fins ara només havien representat una càrrega per a les arques municipals atesa la necessitat de garantir-ne el manteniment, despesa que ara és assumida per la iniciativa impulsora. La CUP, per la seva banda, preguntà novament sobre els casos de desnonaments produïts al Districte i sobre la presència de cert nombre d’errades ortotipogràfiques en els panells informatius que acompanyen als nous Jardins de Badal.

Finalment, tingueren lloc els torns de preguntes de seguiment sobre diverses qüestions ja plantejades en l’anterior Plenari de juliol i les declaracions institucionals, donant-se així per finalitzat un Plenari de Districte que, una vegada més, posa de manifest la necessitat d’introduir modificacions substancials en aquest format

Pots veure aqui la notícia a la premsa del barri (el3.cat)

https://youtu.be/C5MxAxJKTds

Un pensament sobre “Crònica de l’últim Ple del Districte

  1. Un bon resum del que va ser el ple de districte. Comparteixo totalment que és un espai que necessita una bona reforma.

Els comentaris estan tancats.