El passat 28 d’agost, Ada Colau, per mitjà del seu compte de Facebook, feia una “crida a l’afecte” que contrarestés l'”efecte crida” amb què alguns ens amenacen i manifestava la seva intenció de declarar Barcelona com a Ciutat Refugi.
A partir d’aquí, tot es va accelerar; es van fer les reunions amb els agents socials que podien fer-ho possible i es va produir un contagi generalitzat a internet i a les ciutats del canvi. Dies més tard, es va fer necessari obrir el mail ciutatrefugi@bcn.cat per posar-lo al servei de totes aquelles persones que ja estaven mostrant la seva voluntat de participar en la proposta oferint les seves cases o el poc que tenien, amb la qual cosa en poques setmanes la solidaritat ja s’havia desbordat.
Mentrestant, el govern de Mariano Rajoy seguia posant excuses davant la crisi. El 5 de setembre, Ada Colau feia pública la carta enviada a Rajoy amb una exigència clara per tal que complís amb les seves obligacions. I un cop més, la pressió popular i les directrius de Merkel obligaren al govern d’Espanya a acollir uns 15.000 refugiats dels quals els acollits a Catalunya poden superar els 2.000.
El 17 de setembr,e l’alcaldessa de Barcelona compareixia per explicar les actuacions municipals realitzades per fer front a aquesta situació i el 29 de setembe presentava en roda de premsa els eixos principals del pla “Barcelona Ciutat Refugi”, que es dividirà en quatre fases, comptarà amb un pressupost de 10’5 milions d’euros i entre 75 i 250 professionals especialitzats. Finalment, la proposta va ser aprovada, com no podia ser d’una altra manera, després de la gran acollida social que estava tenint, en el primer ple ordinari del 8 d’octubre.
La feina que queda per davant és gran; preparar l’acollida dels que han d’arribar més enllà de l’asil i, alhora, incidir en les nostres comunitats desmuntant les pors i el possible rebuig, aclarint confusions perverses. I no deixar de mobilitzar-nos exigint a Europa que actuï.
Us deixem aquí una sèrie de materials que poden ajudar al debat, la reflexió i al treball de sensibilització.
- Del hastag #ciutat refugi de Barcelona en Comú:
- Articles sobre la dicomotia immigrant-refugiat:
- Dades, xifres i normatives:
- Un petit vídeo per entendre la crisi de Síria:
- Un interactiu que apropa al viatge que fan els refugiats segons el camí que decideixin agafar:
- Alguns vídeos d’infants per sensibilitzar: