Dimarts 10 de novembre a les 19 h es va celebrar, a les Cotxeres de Sants, el Consell de Barri amb l’assistència de més de 90 persones.
Una breu benvinguda del vicepresident, Josep M. Domingo, va donar pas a la presentació de l’ordre del dia per part del regidor, Jaume Asens, que va posar l’èmfasi en el punt relacionat amb el PAM/PAD, presentat com el full de ruta que s’haurà de decidir entre tots els veïns i veïnes, i que marcarà les prioritats del barri i districte.
El torn de la Maria Riba, Consellera de Sants, va servir per explicar que el Consell de Barri és l’òrgan de participació territorial més proper al veïnat. Va expressar la voluntat d’augmentar-ne la seva freqüència per millorar la comunicació, el debat i convertir-lo en un espai real i útil de treball veïnal. La seva participació només té un requisit, assistir-hi. Va demanar que tots animem els veïns a participar, per facilitar l’assistència s’està treballant en habilitar espais de ludoteca i fer participar també els més menuts. Per altra banda, s’introdueixen les Comissions de Seguiment que tenen com a objectiu treballar temes més concrets i amb profunditat. Per participar cal inscripció prèvia al registre ciutadà.
El següent punt va permetre detallar algunes de les obres previstes i les que ja estan en procés. Per una banda es va explicar com es faran les obres de remodelació del C. Melcior de Palau (entre Joan Güell i Comptes de Bell-lloc) explicant-nos com seran les voreres o quins arbres faran ombra, tot emmarcat en un objectiu: aplicar la prioritat invertida, en la que es dissenya i treballa per prioritzar el vianant. Pel que fa les obres de Can Mantega es va informar que s’acabaran el mes de febrer, que les actuacions a l’entorn de l’Estació de Sants estan pendents de licitació i que s’inicia la 3era fase d’urbanització del Calaix prioritzant la gestió urbanística dels solars afectats i treballant amb les diferents associacions veïnals.
En aquest punt de la trobada, es va donar la veu als veïns i sense dilació es van aixecar les primeres mans per intervenir. Després d’unes poques intervencions orientades a resoldre i expressar dubtes respecte les explicacions del tècnic sobre les obres iniciades, referents a queixes pel soroll produït a la Plaça de Sants les últimes festes (castanyada), tot va derivar en un sol debat: Can Vies. Es va dedicar bona part de la trobada a demanar l’enderrocament, a acusar els presents a la taula d’incompliments per la no execució de la demolició de l’edifici, parlant de consens d’una demanda ciutadana clara en favor de l’enderrocament i deixant molt poc espai a un debat serè. Les intervencions de les parts oposades a la demolició van ser difícils i permanentment interrompudes: demanen consens real, diàleg i estan d’acord en la necessitat d’una convivència cívica entre totes les parts. El regidor va intervenir per dir que es comparteix la decisió d’aturar l’enderrocament decidida per l’anterior equip de govern, que cal permetre que es refredi l’ambient, per fer un debat tranquil. Les decisions es prendran amb les diferents associacions, amb els veïns i les veïnes, els implicats i en un procés de participació que va més enllà dels consens que diuen representar els que volen fer entrar les excavadores de nou. La intervenció és clara en aquest sentit, està previst crear una Comissió de Seguiment participativa i específica per aquest tema. No s’executarà el pla previst.
El debat va continuar, intens, i van ser poques les intervencions que tímidament es van queixar del que creuen que no és l’únic ni principal problema al barri, intentant parlar d’altres problemàtiques com els exposats per l’AMPA de l’Escola de Pràctiques, altres referents a denúncies no resoltes o al soroll dels plaça Osca. Però les intervencions van tornar de forma permanent a Can Vies: la defensa a la no demolició i la voluntat d’establir treball de consens participatiu per arribar a una solució no va semblar acontentar a una part dels presents.
A mesura que passaven les hores, molts assistents van anar abandonant la sala. Xavier Farré, el Conseller Tècnic, va presenta el PAD/PAM, on els veïns i veïnes hauran d’aportar el que creuran més important, però caldrà ajustar les necessitats reals de forma solidària amb els altres barris i a uns recursos limitats. A finals d’any acabarà el temps per aportar les prioritats de les diferents entitats i durant el primer trimestre del nou any, servirà per recollir les demandes d’aquells espais no organitzats i que habitualment no es troben als espais de participació.
El Consell es va acabar amb l’evidència que hi ha una part del veïnat dividit, no per unes vies o per un calaix popularment anomenat de la vergonya, sinó per Can Vies. La voluntat d’obrir un espai de participació per la resolució del tema té tot el sentit però per arribar a algun lloc caldrà aprendre a debatre, a escoltar, dialogar i, fins i tot, entendre’ns.