Fa unes setmanes, alguns dels membres de l’Assemblea de Sants, Hostafrancs i La Bordeta en Comú, vam visitar el Turó de la Font de la Gualla per conèixer in–situ la problemàtica d’aquest racó del barri. En aquesta petita entrevista hem recollit la veu d’un dels participants de l’Associació d’Afectas pel PERI del Turó de la Font de la Gualla explicant-nos en què consisteix aquesta problemàtica.
# Expliqueu-nos quina és la problemàtica del Turó de la Font de la Guatlla
Resumidament: el 1976 un pla urbanístic va afectar el Turó de la Font de la Guatlla. Des d’aleshores, les nostres vivendes estan pendents d’enderroc, sense permisos d’obres majors i sense possibilitat de fer-ne modificacions, tot i que cada veí i veïna ha anat fent millores, en la mesura de les seves possibilitats.
Aquests 40 anys d’afectació han vingut acompanyats de 40 anys d’abandonament municipal. L’Ajuntament no ha invertit pràcticament ni un cèntim en el nostre barri i les mancances, passat aquest llarg període, són molt notòries. L’abandonament consentit degut al silenci administratiu és ben palès avui en dia, la degradació es veu a simple vista. Ara per ara, no està clara quina serà la solució, però els veïns i veïnes que quedem al Turó ho tenim clar: volem seguir vivint a les nostres cases!
# Quin és el pla urbanístic que us afecta el barri?
Tot i que l’afectació és de l’any 1976 i que des de llavors la situació no ha variat massa, lluitem contra un PERI (Planes Especiales de Reforma Interior) aprovat l’any 1986 i ratificat el 2002. Aquest PERI pretén enderrocar les nostres vivendes per fer una zona verda. Però cal dir-ho tot, seria una “zona verda” un tant peculiar, doncs va partida per la meitat per un nou carrer que comunicaria el carrer Dàlia amb el carrer Guatlla i que intensificaria el trànsit a tot el barri de Font de la Guatlla. A més, també hi va projectada, al bell mig, una escala mecànica fins a la porta del Poble Espanyol. Tot molt pensat en criteris de l’any 1976 i molt poc en les necessitats actuals de la ciutat. Per tant, ja no es tracta d’una zona verda tal i com s’entén aquest concepte, donat que, a més a més, el bloc on teòricament ens haurien de reallotjar als veïns i veïnes també aniria dins d’aquesta ja no tant zona verda.
# Què suposa en el vostre dia a dia viure en un barri afectat?
D’una banda, el que suposa viure en qualsevol barri degradat: manca de manteniment d’espais, manca de recursos públics, manca d’equipaments, etc. Per exemple, no hi ha cap biblioteca a Font de la Guatlla, no tenim bancs, ni contenidors de reciclatge al Turó, ni papereres. Estem abandonats a la nostra sort per la institució.
D’altra banda, el neguit de viure en un lloc que potser demà serà enderrocat. Famílies que durant generacions no han pogut planificar, no han pogut arreglar com voldrien la seva vivenda i han vist com la seva qualitat de vida se’n ressentia any rere any, per un problema que no havien causat, que els ha plogut del cel dels despatxos i que no entenen, avui en dia, perquè hauria de tirar endavant si no respon a les necessitats actuals.
# Com us organitzeu per lluitar per canviar aquesta situació?
La lluita dels veïns i veïnes durant aquests 40 anys ha anat a ràfegues, però ha costat molt sostenir-la en el temps. L’Ajuntament ha jugat amb la paciència de veïns i veïnes sense oferir cap sortida.
Tot i així, des de fa aproximadament un any, vam començar a reorganitzar-nos. Vam decidir formar l’Associació d’Afectats pel PERI del Turó de la Font de la Guatlla (“Salvem el Turó”) de la que formem part la gran majoria dels veïns i veïnes que vivim al Turó. L’Associació té uns objectius molt clars: millora i dignificació del barri i una solució ràpida d’aquest conflicte que impliqui la desafectació de les vivendes. Totes dues reivindicacions van de la mà, l’una sense l’altre no poden sobreviure. Volem viure a casa nostra. Volem viure en un barri del que tota Barcelona se’n pugui sentir orgullosa!
# Què esteu fent com a associació?
Per una banda, assessorats per arquitectes i reflectits en altres desafectacions, intentem buscar solucions tècniques i legals a aquest conflicte. D’altra, intentem mediatitzar el conflicte i que els mitjans se’n facin ressò. També treballem a nivell polític, donant a conèixer la situació a tots els grups municipals, tècnics de districte, consellers… No parem!
# Què demaneu a l’Ajuntament?
Que escolti els veïns i veïnes. El crit és unànim i desesperat: volem poder viure a casa nostra. Volem fer del Turó un referent de la nova Barcelona, la que escolta els seus habitants, la Barcelona humanitzada al servei de les persones, volem protegir un trosset de barri, el Turó de la font de la Guatlla, que també forma part de la historia de la Barcelona treballadora. Volem romandre a casa nostra i alliberar-nos per fi de l’amenaça de l’enderrocament. El que volem és que entre tots i totes, en comú, #SalvemElTuró!
Resulta curios el rellotge de Sol del tipus Polar que hi ha al cim ja no sol ser gaire habitual trobar rellotges de sol als cims i menys d aquest tipus. El cami no te perdua ja que es un sender que, despres de descendir a la Collada de Sesagudes segueix practicament planer molt a prop de la carena.