Dijous 12 de novembre, 20 minuts més tard del previst, es va celebrar el primer Consell de Barri d’Hostafrancs.
La Sala Anselm Cartañà ja feia una estona que acollia una seixantena de veïns i veïnes en el moment en què la taula del Consell es va completar. Vam començar una mica tard però vam acabar ben puntuals, no per una manca d’intervencions, sinó perquè de seguida es va posar fil a l’agulla i van quedar clars els objectius: treball participatiu ampli per establir les necessitats i prioritats del barri.
En poc més d’un quart d’hora es passà al diàleg i torn de paraules però primer el Conseller d’Hostafrancs, Domingo Alonso, va resumir què és el Consell de Barri i quins canvis tindran a partir d’ara: major freqüència, endarreriment de la renovació de la vicepresidència i un espai de cura per facilitar la participació de les famílies. En segon lloc, el regidor Jaume Asens, va parlar breument dels dos temes ja tractats a l’Audiència Pública: el PERI del carrer Diputació amb obertura a Creu Coberta i l’estat de les inversions d’Adif a l’entorn de l’Estació de Sants. Pel què fa a grans intervencions, l’últim punt, va ser tractat pel Conseller Tècnic, Xavier Farré, que va fer un breu recordatori del projecte de Súper Illa Sants/Hostafrancs, un objectiu ambiciós proposat el 2014, treballat en taules veïnals i que contempla una visió i actuació global en qüestions com la mobilitat, el teixit social, l’eficiència energètica, acústica i en un ampli ventall d’àmbits diferents. És un projecte amb una filosofia compartida per l’actual govern i que caldrà anar treballant entre tots i ajustant a les limitacions pressupostàries. El treball d’aquest i de la resta d’aspectes al barri, les prioritats i demandes que de forma participativa els veïns i veïnes hauran d’aportar, servirà per elaborar el PAD/PAM que es va presentar. Entre tots, amb el màxim de participació veïnal possible, haurem d’elaborar aquest document de forma activa en els Consells de Barri i Comissions de Seguiment. Per poder començar a perfilar quin és l’interès dels assistents i quin nombre de persones poden estar motivades en els diferents eixos que planteja, vam poder omplir una enquesta. Es podria dir que la feina per impulsar la participació en el PAD/PAM ha començat ja en aquest Consell.
El torn d’intervencions va ser variat: mal estat de les voreres a l’entorn del carrer Leiva, manca de neteja, problemes d’il·luminació, places i racons considerats «punts negres», assentaments de col·lectius que dormen el carrer, solars abandonats, l’abús de l’ús de l’espai públic… Cal destacar el llarg llistat de queixes i propostes aportades per l’Associació de Veïns d’Hostafrancs, extensa i detallada. Entre totes les propostes, una diferent d’àmbit més social, la demanda d’una veïna de poder conèixer de forma transparent quina és la radiografia del nostre teixit social en quant a intervencions a menors, assistència a dones, pobresa energètica o l’atur, entre d’altres indicadors; en definitiva, censar i cartografiar el barri. El Regidor ho va acollir amb molt d’interès: «els números els tenim, cal treballar-los, ens hi posem, és imprescindible conèixer la realitat que ens envolta per poder actuar». Moltes de les queixes ja tenen actuacions en marxa, pel que fa a les afectacions del PERI de la part que no es desenvoluparà es va concretar una reunió específica per tractar el tema amb els veïns afectats. Es van anotar queixes de les que no es tenia constància i es van entomar positivament propostes però es va incidir que caldrà que siguem els veïns i veïnes els que estiguem presents en els Consells i Comissions per abocar totes les idees, decidir les prioritats de millores urbanístiques, les necessitats d’equipaments i les polítiques socials que volem. Entre tots hem d’elaborar aquest document i full de ruta.
Acabada la comissió, els veïns van continuar parlant entre ells. La impressió és que la feina ha començat, que queda molt per endavant i que la voluntat del nou govern és obrir el debat al màxim de veïns i veïnes, tant els organitzats en associacions com els que no ho estan: nens, joves, avis, migrants i altres col·lectius també han de participar i decidir.