La contaminació atmosfèrica es redueix a la meitat a les vies tallades durant el Dia Sense Cotxes

El passat dissabte 17 d’octubre diversos carrers del nostre districte es van tancar a la circulació de vehicles a motor per tal de celebrar el Dia Sense Cotxes, una iniciativa d’àmbit europeu que pretén conscienciar la ciutadania.

Molta gent es preguntarà d’on va sorgir la idea d’instaurar la Diada Mundial Sense Cotxes. L’origen està en un repte que se’ls va ocórrer als responsables de documentals de la cadena de la televisió francesa TF2: com seria una ciutat sense cotxes, per contraposar-la amb una ciutat fortament contaminada per la combustió dels vehicles a motor? Amb aquest raonament van convèncer el municipi francès de La Rochelle per dur a terme l’esdeveniment.

Ningú no hauria pensat que aquella experiència que es va produir amb la complicitat dels veïns un 9 de setembre de 1997, es reproduiria l’any següent en 35 municipis francesos, el 22 de setembre de 1998, data que es va establir com a ‘oficial’. Avui dia, l’esdeveniment s’ha celebrat ininterrompudament cada any a mes de 2.000 ciutats d’arreu del món.

A Barcelona, aquesta data s’ha inscrit, tradicionalment, en el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, i la seva rellevància sempre ha anat de la mà del govern de torn. La dificultat de la data dins de les festes de la Mercè i la poca voluntat política han fet que el Dia Sense Cotxes hagi passat força desaparcebut entre la ciutadania, no sent més que una altra data a celebrar simplement des d’un punt de vista institucional.

Catalunya, sota el paraigua del departament de Territori, celebra cada any un grapat d’activitats en el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura que té com objectiu concienciar sobre múltiples aspectes per millorar la mobilitat i fer-la més respectuosa i sostenible amb el medi ambient. Aquest any, pel fet d’estar en campanya electoral i no poder realitzar-se actes institucionals, la Setmana s’ha traslladat a la segona quinzena d’octubre.

La contaminació atmosfèrica es redueix a la meitat a les vies tallades durant el  Dia Sense Cotxes

El nou govern de la ciutat, amb l’equip de la regidora de mobilitat Mercedes Vidal al capdavant, ha decidit recuperar el Dia Sense Cotxes amb el tall d’onze vies principals de la ciutat.  

Així, els carrers del Consell de Cent, entre Tarragona i Creu Coberta; Moianès fins a la carretera de la Bordeta al barri d’Hostafrancs i el carrer de Tapioles al Poble-sec han estat apropiats pels veïns del barri on hi han desenvolupat un munt d’activitats. Per unes hores el so i l’aire d’aquests carrers ha estat més suportable i respirable.